Ok! Vi innrømmer det! En viktig idé og ønske bak denne bloggen var å dokumentere og spre tamilske (sørindiske og nordsrilankesiske) oppskrifter. Why? Vi digger den maten, og her i Norge er det nok mest foreldregenerasjonen vår som har disse rettene ut i fingerspissen. Så hvorfor ikke dokumentere litt av det vi plukker opp fra de eldre, og ikke minst å dele dette med dere? Men som dere ser av de rettene vi har publisert så er det nok lite tamilske retter. Vi har ikke tenkt å snu for mye på dagens praksis, men noen flere tamilske retter skal vi prøve på.
La oss ta det første lille steget med utgangspunkt i gårsdagens restepoteter fra en god gammeldags kjøttkaker-med-brun-saus-middag! En vanlig tamilsk snack er fish cutlets, eller bare cutlets, som de fleste tamiler kaller det, og det kan enklest beskrives som krydrede fiskekaker. Det er en enkel rett som kan varieres i det uendelige, som er ypperlig som snack, forrett, eller som et eksotisk innslag i en ellers standard tapasmeny. Og som en bonus kan jeg meddele at retten er populær hos husets småkresne toåring, naturligvis i varianten uten chilli.
Nok prat, so how do we do it?
Tamilske fiskekaker
- Ca 250g tunfisk (2 tunfisk på boks i vann) – kan erstattes med annen fisk, særlig makrell er veldig godt.
- 4 middels poteter
- 1 middelsstor løk, finhakket
- 6 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ts finhakket ingefær
- 3 grønn chilli, finhakket
- 2 ts spisskummen-pulver (fåes i de fleste innvandrerforretninger, mens hele frø kan kjøpes i de fleste norske dagligvarekjeder og knuses så i en morter)
- 1,5 ts korrianderpulver (fåes i de fleste innvandrerforretninger)
- 1/2 ts gurkemeie
- salt
- pepper
- 1/2 lime
- litt olje
Tilbehør til panering og frityrsteking
- eggehvite fra ett egg
- 1,5 dl Griljermel / knust kavring
- olje til frityrsteking
Dipp
- 3 ss Idun ketchup (ja da, vi er ikke for fine til å bruke denslags)
- 8 dråper Tabasco (eller så mye ganen tillater)
- 1/2 lime
- Litt nykvernet pepper
Sørg for å klargjøre alle ingrediensene på forhånd, så går jobben vesentlig lettere. Skrell og kok potetene hvis du ikke har rester slik vi hadde.
Sett plata på middels+ varme, ha i litt olje i en kasserolle, og fres løk, hvitløk, ingefær og chilli til løken blir gylden. Ha i krydderet og de ferdigkokte potetene og mos alt med en tresleiv el.l. Etter par min, skru av varmen. Ha i tunfisken og bland godt, pass på å ikke få med vannet fra tunfiskboksen. Det er viktig med minst mulig vann i blandingen så det holder seg bedre under frityrstekingen. Kna ingrediensene godt med hendene, og smak til med salt, pepper og lime. Når du er fornøyd med smaken er det bare å forme fiskekakene, jeg syntes små baller eller litt ovale kaker sprekker minst under frityrsteking.
Pisk eggehviten i en bolle og ha griljermel i en annen bolle. Rull kakene i eggehviten og deretter i griljermelet. Et tips er å bruke en hand i eggehviten og den andre i griljermelet, så unngår du å ta med unødvendig mye eggehvite i griljermelet.
Ha i olje i en liten kasserolle eller i en frityrgryte, akkurat så de vil dekke fiskekakene. Sett plata på middels+ og når oljen er ordentlig varm steker du fiskekakene. Gjerne tre og tre el.l. De trenger 30-50 sekunder i gryta, avhengig av varmen. Du skal få en gylden farge, litt lignende fiskepinner. Done!
Den enkle dippen som er foreslått smaker ypperlig til, bland sammen alle ingrediensene, og du er Good to Go!
Varianter av denne retten
- Kutt ut chillien, så har du en fin fiskesnack til poden.
- Finner du ikke de litt eksotiske krydrene? Vel, så dropp de og du får en litt annen, men fortsatt gode fiskekaker.
- Helseopptatt og vil ikke frityrsteke? Kjør de i ovnen på 200 grader i ca 15 min, fargen vil være mindre gylden og paneringen mindre sprø, men du har spart deg noen kallorier!
- Litt mer grønnsaker? Prøv å ha i litt finhakkede gulrøtter, eller kokte grønne erter.
- Prøv disse fiskekakene i sandwitch eller baguette. Mmmm.
ENJOY! 🙂