Damene var bortreist og gutta benyttet anledningen til en pokerkveld med god mat og godt drikke på lørdag. Selv om sykdom og forsovelser (!) gjorde at vi kom seint igang og ikke var mer enn fem mann, så ble det en hyggelig kveld. Til middag lagde vi en mektig rødvinsgryte av biff , og den falt i så god smak at bunnen i gryta raskt kom til syne.
Jeg har aldri lagd rødvinsgryte, og har faktisk kun én gang før prøvd å ha vin i maten – og den gang, for 4-5 år siden, gikk det dårlig og vinen var altfor fremtredende i smaken. Men denne gangen, da traff jeg blink! Så hva var ingrediensene?
For fem sultne karer trenger du
1 – 1,2kg biffkjøtt (brukte selv entrocôte)
1 stor løk (eller flere sjalottløk)
1 stor purre
3-400g champignon (gjerne små)
2 paprika
4-5 store hvitløksfedd
1 boks hakket tomat
3 kjøttbuljongterninger
5-6dl rødvin (gjerne billig)
1-2 grønn chilli
7-10 dl vann
salt
pepper
olje til steking
Ris eller poteter
Begynn med å skjære biffen i terninger på ca 3x3cm. Ha i olje i en teflon/jern-gryte og stek kjøttet i 2-3 omganger på høy varme til de er brune (ca 3-4 min).
Del så paprika og løk i store biter, og dersom champignonene er store så må også disse deles, men er de små er det bare å bruke de slik. Kutt også opp purren, men husk å vaske den grundig først da det ofte inneholder sand og jord. Ha kjøttet over i en beholder, og stek nå løk, sopp og paprika i middels+ varme med litt olje i ca 3-4 min, og ha så i purren og surr alt i 1-2 min til. Hell grønnsakene over i en annen beholder.
Hell nå rødvinen i gryta sammen med de hermetiske tomatene, snittet chilli og finhakket hvitløk. Alkohol (etanol) har kokepunkt på 78,4 grader, og vil begynne å fordampe før den når denne temperaturen, men for å være sikker på å få bort all alkoholen så gjerne kok opp gryta i par minutter. En gryte som smaker alkohol er ikke helt det store. Ha så i buljongterningen, en god mengde nykvernet pepper og ca 7 dl vann og la alt putre i middels+ varme i 5 min.
Ha kjøttet i gryta og la det putre i middels+ varme i 20 min, og deretter aller helst på middels varme i 30 min til så kjøttet blir ordentlig mørt og trekker til seg smak. Ha i grønnsakene og la det stå i 20 min til. Smak til med salt og pepper, men husk at buljongen inneholder mye salt fra før.
Jeg serverte med ris, men en grov potetstappe hadde også vært kjempegodt. Det var dessverre ingen urter i huset, men tror f.eks. litt timian hadde vært veldig godt i gryta. Ellers er gryta mørk og ganske tung, og det er da godt å servere med en frisk salat. En av gjestene påpekte nettopp det at salaten passet godt til maten.
Server gryta med ris, litt frisk salat og med en god rødvin som følgesvenn og du har et herremåltid! Kos dere, det gjorde vi!