Det er ikke lenge siden jeg var student, men jeg savner allerede den tiden. Det ble noen år i bokollektiv og gjennom studieårene har jeg bodd med studenter fra Norge (selvsagt), India, Sveits, Vietnam, Nepal, Mexico, Hellas, Tsjekkia og Spania. Kan vel ikke si at alle disse var godt bevandret i kjøkkenets verden… Men det var spesielt en livlig spansk fyr, Dani, som lagde enkle og gode retter. Det var en blid kar som kunne finne på å lage middag til hele kollektivet når han kjedet seg – og da klager ikke jeg. Denne retten er dessverre ikke spansk, kanskje med unntak av den «overdrevne» bruken av sitrusfrukter, men det er lettvint, sunt og kjempegodt.
Anbefaler dette som studentmat, men også som en enkel rett å lage i en travel arbeidsdag.
4 skiver (à 125g) frossen benfri laksefilet – (en slik 4pk får du for ca 40 – 50kr i alle dagligvarehandler).
3 middels store poteter
2 gulrøtter
1 løk
1-2 sitron
hvitløkspepper (krydderblanding du får i alle dagligvarehandler)
salt
olje
litt rømme til å ha ved siden av.
Forvarm ovn til ca 210 grader.
Ha 1 ss olje i en ildfastform og smør det utover. Legg lakseskivene med skinnsiden ned (hvis den har skinn). Del potetene i ca 3-4 mm tykke skiver, gulrøttene i litt tykkere skiver og tykke løkskiver (tynne skiver blir fort tørre). Fordel potetene, gulrøttene og løken rundt i den ildfaste formen. Press en sitron og ca 2-3 ss olje over ingrediensene i formen. Strø ca 1ts salt og 2-3ss hvitløkspepper over ingrediensene. Del den andre sitronen i skiver og legg skivene over laksen.
Legg formen midt på i ovnen og stek i ca 45-50 min. De siste 15-20 minuttene bør du dekke formen med aluminiumsfolie for at retten ikke skal bli for tørr.
Mens maten lager seg selv gjør du unna litt lekser eller ser en episode med favorittkomiserien mens du kjenner den gode lukten av middagen.
Server gjerne med en liten dæsj rømme uten å være redd for verken Kari Jacquesson eller andre kostholdsveiledere – du har jo dekket 2 av dagens 5 porsjoner grønnsaker og en god fiskeporsjon. Og det hele tok deg ikke mer enn 10 min med arbeid…
Strø gjerne over litt hakkede friske urter (dill er f.eks. ypperlig til en slik rett), men som student så brukte ikke jeg særlig penger på dill og denslags.
Kos deg!
Thanks for some wonderful meals, Dani.
mugge
Latest posts by mugge (see all)
- Australia – en kulinarisk reise down under - 8. September 2014
- Brasiliansk coxinha - 7. Juli 2014
- Kebab på Mexicoreise - 10. Juni 2014
Dette skal prøves snart! Bare å bytte ut rømmen med kesam hvis du vil være sunnere..