For par dager siden kom vi hjem slitne etter jobb og litt shopping på januarsalg. Vel hjemme hadde vi lyst på en varm og god rett som ikke var for tung, det var jo tross alt kveldsmat. Jeg er glad i suppe, og jeg tror ikke det finnes noen tamilere som ikke liker linser. Risen er nok ingrediens nr 1 i det tamilske kjøkkenet, og den gule linsa må være en sikker nr 2. Ofte serverer man en linsecurry som tilbehør til tamilsk mat, og jeg tenkte at det sikkert gikk bra å lage suppe med basis i denne retten.
2 dl gule linser
ca 8-10 dl vann
1 løk
3 fedd hvitløk
1-2 ts spisskummen/spisskarve
1/3 – 1/2 ts gurkemeie
1-2 fersk grønn chilli
ca 1ts salt
pepper etter smak
1/2 lime
1 ss naturell youghurt
1/4 lime
1 ss olivenolje
Vask linsene i vann to-tre ganger. Ha i 3/4 av vannet og linsene og la det koke på middels+ varme. Det vil skumme mye, og du kan fjerne skummet med en skje. Ha i hakket løk og hvitløk, knust/malt spisskummen, gurkemeie, snittet chilli og salt og pepper.
La suppen koke til linsene blir møre (ca 20 min) mens du sper på med mer vann ved behov. Har du en stavmixer er det nå bare å kreme suppen. Vi har desverre ikke rukket å kjøpe oss en stavmixer enda, så da lot jeg bare suppen koke i 10 min til slik at suppen løser seg opp selv. Det ble ikke like perfekt konsistens, men absolutt ok. Ta suppen av plata og press over limen.
Bland youghurt, lime og olivenolje i en liten glass. Server suppen med en dæsj av youghurtblandingen over suppen og par skiver grovt brød. Dette er mettende og god kveldsmat.
Er du student, eller har handlet for mye på januarsalg, og trenger et billig måltid så har du det her. Linser er proteinrikt og koster nesten ingenting, særlig i innvandrerbutikkene.
Kos deg!
mugge
Latest posts by mugge (see all)
- Australia – en kulinarisk reise down under - 8. September 2014
- Brasiliansk coxinha - 7. Juli 2014
- Kebab på Mexicoreise - 10. Juni 2014
Nå har jeg laget ”ta det man har”-versjonen av denne suppen. Så det ble uten grønn chili (brukte rødt chilipulver istedenfor) og det ble grønne linser istedenfor gule. Da ble fargen selvsagt ikke så pen som på den du lagde, men den smakte godt!
Ser veldig godt ut, kommer sikkert til å prøve denne en gang
Og vi hører gjerne fra deg om hvordan det gikk.
Lykke til.
KEN DERE SKRIVE OM SAMBAR FOR DET ER SÅ GODT
hehe. paruppukarri i ny form. hehe
Yes, paruppu er det tamilske navnet for linser. Og oppskriften er rimelig lik en paruppugryte, bare mer kremet og med mer væske. Men kjenner du til smaken av paruppugryte/paruppucurry, så vet du omtrent hvordan denne suppen smaker også.