Som en del av 3-rettersmiddagen med Rice-matmonsene, stod jeg for forretten denne kvelden. Jeg skulle ha noe enkelt, men med mye smak – og etter litt fundering og googling fant jeg ut at jeg skulle prøve meg på laksetartar med sennepsmajones. Og sennepsmajonesen skulle være hjemmelaget, noe jeg har aldri har prøvd meg på før. Tartaren bestemte jeg meg for å servere på stekt loff med friséesalat til. Resultatet ble veldig bra – gjestene digga det de fikk servert. Jeg brukte denne oppskriften fra Fru Timian som inspirasjon.
Du trenger følgende til 6 stykker :
Laksetartar
- Ca 450-500g salmalaks, skjært i småterninger
- 1 liten rødløk, finhakket
- 1 fedd hvitløk, finrevet i rivjern
- En neve fersk dill, finhakket
- 2-3 spiseskjeer olivenolje
- Salt
- Pepper
Sennepssaus
- 1-2 dl rapsolje
- 2 eggeplommer, ekstra gule plommer gir mer gulfarge
- 1 liten ts dijonsennep
- 1 fedd hvitløk, finrevet
- 3-4 ss sitronsaft
- Nykvernet pepper
- Salt
- Litt finhakket dill
Tilbehør
- 6 feite skiver loff, uten skorpe
- Friséesalat
Laksetartaren er enkel; bland sammen alle ingrediensene på lista over (altså de for laksetartar) og smak til på slutten med salt og pepper. Sett det til siden, og start på sennepsmajonesen.
Majones hadde jeg ikke lagd selv før, men leser du om hjemmelaget majones på nettet så får du angst. Der kan du lese at «majonesen fort kan skille seg», «vær forsiktig med å spe olje inn», «verden kan gå under» og bla bla. Og det stemmer nok, men jeg tok pustet ut og gikk i gang.
Først bland inn hvitløk og sennepen med eggeplommen. Deretter begynner den vanskelige delen. Begynn med noen få dråper olje og start å piske som en helt. Jeg brukte faktisk bare en gaffel for dette, men kan være lurt med en ordentlig visp. Mens du fortsetter å piske som en helt (jeg begynte å kjenne det i min pinglete underarm ganske tidlig) fortsetter du å helle mer olje. Pisk pisk pisk. Du skal få en fin tykk konsistens, og jeg brukte ca 1,5 dl olje. Det er uansett ikke krise at det ikke er like fast som kjøpemajones. Til slutt blander du inn sitronsaft sammen med litt salt og pepper, samt finhakket dill. Smak deg litt frem med salt og sitron hvis du ikke er helt fornøyd.
Loffen steker du i smør på begge sider så den får en fin brunfarge. Legg på litt friséesalat, og en god klump med laksetartar. Legg en spiseskje sennepsmajones ved siden av, og pynt med fersk dill.
Og når gjestene lovpriser maten din, så vet du at all smerten i underarmen var verdt strevet…
rush
Latest posts by rush (see all)
- Anmeldelse: Natraj Tandoori Restaurant – indisk på Bygdøy Allé - 3. September 2015
- Sauser fra Grillhagen.no - 18. August 2014
- Fylt burger med BBQ-saus - 18. August 2014
[…] Forrett: Laksetartar med hjemmelaget sennepsmajones […]