Jeg er veldig glad i kjøttkaker, og det har hendt mang en gang at det er frosne, ferdiglagde kjøttkaker som blir brukt når middagen skal serveres i full fart på en travel ettermiddag. Denne gangen var jeg ekstra motivert, og tok meg tid til å lage kjøttkakene fra bunnen av. Noen knep fra Hellstrøms kjøttkakeoppskrift, men stort sett brukte jeg det jeg hadde i kjøla. Ferdigresultatet var meget velsmakende, og min bedre halvdel mente det var de beste kjøttkakene jeg hadde lagd hittil. Kjøttkakene serverte jeg denne gangen med hjemmelagd brunsaus og enkelt tilbehør (poteter og kokt kål med krydder)
ADVARSEL! Dette er ikke klassiske kjøttkaker som moren din lager, så vet du det!
Ingredienser til 2-3 porsjoner
Kjøttkaker a la Rush
400g kjøttdeig
2 fedd hvitløk
1/2 løk,hakket
1 liten bit ingefær (kan sløyfes, men ikke gjør det)
2 biter loff, uten skorpe
2 dl melk
1/2 ts finmalt pepper
1/2 ts salt (er forsiktig med salt, kjøttdeigen inneholder salt som regel…)
1/4 ts muskat
1 håndfull kruspersille
1 ss Smør og 3 ss olje til steking (jeg brukte rapsolje i tilleg til Bremykt)
Brunsaus
5 dl vann
1 terning kjøttbuljong
1/2 finhakket løk
1 ss med hvetemel
1/2 ts pepper
1-2 dråpe sukkerkulør (litt juks er lov)
Framgangsmåte:
Bløtlegg loffen i melka. Putt løk, hvitløk og ingefær i mikserbolle (den bolla som følger med stavmikseren) og kjør det så det blir superfint blandet. Eventuelt så kan du bruke manuelle verktøy som hvitløkspresse og rivjern for ingefæren. Bland dette sammen med kjøttdeig, pepper, salt, muskat og kruspersille. Press ut melken fra loffen og bland det med resten av deigen, jobb alt godt inn.
Varm opp olje og smør i en passe kasserolle, og stek passe store kjøttkaker på middels varme. Bruk f.eks. spiseskje og hånda for å formekjøttkakene. Ikke klem dem for hardt sammen, da blir det kompakte og steintunge kjøttkaker. Nå kjøttkakene er brune, ta dem ut og legg dem til side.
I samme kasserolle, legg i løken. La den bli blank. Ha opp i hvetemel litt og litt mens du rører. Bruk gjerne sikt, for å unngå at store klumper faller oppi. Spe ut med buljongvann, og tilsett litt pepper. Bruk sukkerkulør dersom det er nødvendig for å få brunere farge. Når sausen har kokt litt, sett ned varmen og la kjøttkakene trekke i sausen, mens du lager tilbehøret.
Jeg serverte med nykokte mandelpoteter, og kokt kål med smør og krydder.
rush
Latest posts by rush (see all)
- Anmeldelse: Natraj Tandoori Restaurant – indisk på Bygdøy Allé - 3. September 2015
- Sauser fra Grillhagen.no - 18. August 2014
- Fylt burger med BBQ-saus - 18. August 2014
Siste kommentarer