VM-feberen herjer, og med dårlig sommervær, så passer det godt å ha god direktesendt underholdning fra Brasil i disse dager. Og for å gjøre ekstra stas på innekveldene med fotballkamper, hvorfor ikke diske opp skikkelig brasiliansk snacks? Dagens oppskrift, coxinha, er en populær gatesnack fra Brasil. Den kan fint forberedes dagen før, så du kun har en liten jobb å gjøre rett før kampen begynner.
Oppskriften holder fint til 12-15 coxinhas, avhengig av størrelse
Coxinha
- 900g kyllingklubber, alternativt 400 gram kyllingfilet
- 4 laurbærblad
- 10 pepperkorn
- 1 løk, delt i fire
- 1 gulrot, delt i fire
- 5 hvitløksfedd, grovhakket
- 1 liter kyllingkraft, alternativt utblandet kyllingbuljong
- 1/2 bunt vårløk, finhakket
- 1/2 løk, finhakket
- 1/2 gulrot, finhakket
- 1 ss olje til steking
- 1,5 lime
- 125 g kremost, f.eks. Tine original kremost
- 3 ss koriander, finhakket
- 1-3 grønn chilli, finhakket
- 1/2 ts chillipulver
- salt og pepper etter behov
Deig
- 2 ss olje
- 5 dl hvetemel
- 5 dl kyllingkraft, da gjerne redusert fra det som ble brukt til å koke kyllingen
Tilbehør til panering og frityrsteking
- griljermel
- 2 egg, pisket
- olje til frityrsteking
Tilbehør
- Salsa
Kok opp kyllingkraften sammen med laurbærblad, hvitløk, pepperkorn. Ha i løk og gulrot som er delt i fire, sammen med kyllingklubbene. La dette koke på middels+ varme i 15-20 min til kyllingen er gjennomkokt. Ta ut kjøttstykkene når de er kokt, og la de avkjøle.
Sil kyllingkraften og la det reduseres til ca 5 dl. Denne kraften skal senere brukes til å lage coxinha-deigen.
Nå er vi klare til å lage fyllet. Når kyllingen er avkjølt kan du bruke hendene for å rive opp kjøttet i tynne strimler. Finhakk vårløk, løk og gulrot, og surr de i 2-3 minutter i en varm panne med litt olje.
Bland grønnsakene sammen med kyllingen og la alt avkjøle til romtemperatur.
Bland kremost, finhakket chilli, koriander, chillipulver og presset lime i fyllet, og smak til med salt og pepper. Fyllet er nå klart, og dette kan du gjerne gjøre dagen i forveien, og la alt stå i kjøla til du skal steke coxinhaene.
Koriander og chilli er nok ikke typiske ingredienser i brasilianske coxinhas, men vi lagde både varianter med og uten disse, og vel – dommen blant mine fotballgjester var klar – den spicy versjonen var den soleklare vinneren.
Så var det bare å gå løs på deigen. Kok opp kyllingkraften, skru av varmen, og ha i oljen og litt og litt av melet mens du blander godt med en tresleiv. Etter noen minutter har du en fin deig som du lar avkjøle til du kan begynne å jobbe med den med hendene. Deigen kan også gjerne gjøres klar dagen i forveigen og oppbevares i kjøla i en tett plastfolie.
Nå er tiden inne for å lage disse pæreformede herlighetene. Del opp deigen i biter som er litt mindre enn en golfball. Rull dem og press dem ut med hendene, eller bruk en kjevle. Legg i 1-1,5 ss med fyll og form deigen til en pære. Pass på at all fyllet er pakket inn. Sørg også for at deigen ikke er for tykk, da vil den fort være rå etter stekinga også.
Pisk egg og ha i en skål, ha griljermel i en annen. Dypp coxinhaene i egget og deretter i griljermel. Frityrstekes så i middels varme i ca 3 min til de er gyldne.
Denne gangen ble det litt for kort tid til å lage en salsa, så det ble nok en gang den enkle løsningen med ketchup, gjerne blandet med litt lime, koriander og tabasco. Men får du tid så vil nok en chunky salsa være den perfekte kompanjongen til disse brasilianske godbitene.
Bare å be venner og servere disse når Brasil knuser motstanderen i VM-finalen! Fortsatt god VM! 🙂