Når man tar på seg vertsjobben for 3-rettersmiddagen med Rice-matmonsene, var det også naturlig at jeg stod for hovedretten denne kvelden. Siden jeg syntes det er artig å ta kjente slagere og piffe dem opp litt mer i smaken så var det også det som skjedde med dagens hovedingrediens – svin indrefilet. Men selvsagt uten å overdøve den rene smaken av dette møre kjøttstykket. Har alltid vært fan av helstekte kjøttstykker, særlig de som er fylt med spennende smaker, så nå var det min tur til å finne et fyll som harmonerte og som smaksløkene likte. Det hele ble servert med bakte mandelpoteter, smørsurret asparges og gulrøtter, samt min egen appelsin- og sennepssaus.
Du trenger følgende til 6 stykker (du kan øke mengden noe dersom det ikke er en 3-retters):
Baconsurret svin indrefilet
- 1-1,2 kg svin indrefilet (jeg måtte ty til to fileter på ca 600g hver)
- 300g bacon
- 1/2 rødløk, finkuttet
- 1 lime
- 2 pakker snøfrisk naturell
- 5 fedd hvitløk, finraspet i rivjern
- 1 ss ingefær, finraspet i rivjern
- 2 rød chilli, finkuttet
- 3 ss fersk timian, finkuttet
- salt
- nykvernet pepper
Appelsin- og sennepssaus
- 2 ss smør
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 rød chilli, finhakket
- 1/2 rødløk, finhakket
- presset juice fra to appelsiner
- 1 dl vann
- 1 dl kraft fra steken
- 1 ss Dijon sennep (merk kraftig smak, så smak til)
- 1 ss maizenna utblandet i litt kaldt vann
- salt
- nykvernet pepper
- ca 1/2 lime
Bakte mandelpoteter
- 1-1,2 kg mandelpoteter
- 2 ss smør eller litt olivenolje
- timian
- maldonsalt
- nykvernet pepper
Tilbehør
- 18 asparges
- 4 mellomstore gulrøtter
Selv om ingredienslisten virker lang, er det en relativ enkel rett som ikke tar for lang tid å lage, og som passer godt når man har venner på besøk siden mye av jobben skjer i ovnen. Begynn med å sette ovnen på 200 grader.
Del indrefileten på langs uten å skjære helt igjennom. Bland alle ingredienser utenom baconet i en bolle og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen i indrefileten, strø gjerne litt mer salt og pepper på utsiden av kjøttet, og rull baconet rundt hele kjøttstykket. Hadde jeg funnet hyssingen hjemme så hadde jeg nok knytt det rundt stykket, men det gikk ganske så fint uten. Da var kjøttet klart til å stekes.
Da er det på tide å begynne med potetene. Og det er så enkelt som å dele potetene i to, og deretter vende alle ingrediensene i en langpanne eller tilsvarende. Stek potetene nederst i ovnen i 10 min.
I mellomtiden, varm opp en stekepanne til middels-høy varme, ha i en klatt smør, og brun indrefileten rundt på alle kanter. Når potetene har fått sine 10 min i ovnen, ta de ut, legg indrefileten oppå potetene, stikk inn et steketermometer litt skrått inn mot den tykkeste delen av kjøttet. Da er det ny tur inn i ovnen, men nå på 125 grader. Vi tok ut kjøttet når termometeret viste 76 grader (ca. 20-50 min avhengig av tykkelsen til kjøttet og hvor lenge du brunet kjøttet i stekepannen), og da var den gjennomstekt og saftig. Ønsker du litt mer rosa, så er det bare å ta ut ved 70 grader.
Når kjøttet er klart la den få hvile minst 10 min, men gjerne 15-20 min.
Nå er det på tide å begynne med sausen. Smelt smøret i en liten kjele, ha i løk, hvitløk og chilli og brun dette. Ha i vann, kjøttkraft fra steken og appelsinjuice og la det få et oppkok sammen med litt utrørt maizenna. Smak til med sennep, salt, pepper og lime.
Kutt av nederste del av aspargesen. Kok opp rikelig med vann i en liten kjele og ha i litt salt. Ha i asparges og oppkuttet gulrøtter og la det koke i ca 3 min. Ta de ut og surr dem i litt smør i en stekepanne rett før servering.
Da var alle bestanddelene til denne retten klar. Del kjøttet og server. Voila! 🙂