De fleste av oss har vel vært på kinesiske eller thailandske restauranter og gomlet i seg mye spennende og god mat. Jeg er intet unntak. Det jeg alltid har fundert på derimot er hvordan de klarer å få kjøttet så mørt og fløyelsmyk, det være seg kylling eller biff. Jeg måtte til bunns i saken, og etter litt roting rundt på Internettet, fant jeg ut at kjøttet går gjennom en prosess som kalles for «velveting» på engelsk. Jeg vet ikke hva dette kalles på norsk, eller om det i hele tatt eksisterer en oversettelse for det, men jeg vurderer å foreslå «fløyelsering av kjøtt ®» som den norske oversettelsen til Språkrådet.
Inntil godkjennelse av det norske uttrykket, la oss kalle dette for velvelting. Så hvordan gjør man det? Trikset ligger i å lage en marinade som som du blander kjøttet godt i, og deretter ha kjøttet opp i varmt vann i ca 20-30 sekunder. Hovedingrediensen i marinaden er maisstivelse (maizena). Nok pjatt, dette er ingrediense jeg brukte, og måte å gjøre det på:
- 2 ss riseddik (evt. hvitvinseddik)
- 1 eggehvite fra stort egg (evt. 2 småegg)
- 1 toppet ss med maisstivelse
- 1 ss olje (smaksnøytral oje som raps- eller solsikkeolje)
- ca 1/2 ts salt
Kutt kyllingen i tynne biter, og blande det godt sammen med resten av ingrediensene. Bruk skje, hendene, hva som helst! Det viktigste er at hver eneste kyllingbit får marinaden. La det stå en liten stund og marinere, ca 30-60min.
Kok opp vann. Når vannet etterhvert fosskoker, ta kjela av plata og legg kyllingen oppi. Rør rundt i kjelen. Kyllingen skal kun få rekke bli hvit utenpå, dette tar bare ca 20-30 sekunder. Sil av kyllingen.
Nå har du laget velvet chicken, eller det jeg velger å kalle fløyelsert® kylling! Prøv deg fram for å få et godt resultat. Kanskje kan man eksperimentere med marinaden med å tilsette andre krydre?
Uansett er denne kyllingen klar for videre bruk for å lage spennende retter. Neste oppskrift fra meg vil antakeligvis være basert på dette!
Lykke til!
PS! For videoer og oppskrifter på engelsk, så kan man google på «velvet chicken» !
rush
Latest posts by rush (see all)
- Anmeldelse: Natraj Tandoori Restaurant – indisk på Bygdøy Allé - 3. September 2015
- Sauser fra Grillhagen.no - 18. August 2014
- Fylt burger med BBQ-saus - 18. August 2014
[…] kan også sjekke ut velveting av kjøtt. Velveting – hvordan få kjøttet mørt og myk som i asiatiske retter – Rice.no B&W 800D3 – B&W HTM1D3 – Trinnov Altitude 16 – Parasound Halo JC1 3 stk – Parasound […]
Mørning. Ganske enkelt. Og takk for fremgangsmåte? Men skalmarinaden skylles av før koking?
Fungerte faktisk, takker og bukker for flott tips!! ?
Endelig fikk jeg svar på dette! Tuuuusentakk
Like kjip som din mugne kommentar..
Perfekt, mørt som smøøøør!!
Lurer på hvordan det er å lage typisk tamilsk chicken curry med din fløyelserte kylling – forøvrig en kjip norsk oversettelse.
Det er bare å komme med forslag til alternative oversettelser!