Her om dagen fikk jeg plutselig veldig lyst på en hot lammecurry. Hver gang jeg prøver å spørre mamma om hvordan jeg lager curry, har hun jo ikke noe konkret oppskrift. ”Litt” av dette og ”litt” av noe annet.
Jeg er egentlig litt skeptisk til oppskrifter på indiske retter i norske kokebøker; derfor ble jeg veldig overrasket da jeg prøvde meg på denne lammecurryen. I kokeboken heter den ”Lammegryte fra Peshwar”, og ingredienser som kardemomme, kanel, yoghurt, koriander og mynte bekrefter at curryen er tydelig fra de nordlige delen av India. Jeg byttet derimot ut chillipulver med Roasted curry powder (thool). En kombinasjon av nord og sør, blir ikke noe bedre enn det!
Ingredienser – 4 personer
- 2 ½ cm kanelstang
- 5 grønne kardemommebelger, lett knust eller ¼ ts malt kardemomme
- 5 kryddernelliker
- 2 laurbærblader/kariblad
- 700 g lammekjøtt i store terninger
- 1 stor løk, finhakket
- 2 ts moset ingefær
- 2ts moset hvitløk
- 1 ss tomatpure
- 1 ts malt gurkemeie
- 1ts malt koriander
- 1 ts malt spisskummen
- 1 ¼ dl matyoghurt
- 2 ts kikertmel eller maisenna
- ½ – 1 ts chilipulver
- 1 ½ dl kokende vann
- 1 ss hakkede friske myntblader
- 2ss hakkede friske korianderblader
- Ta fram en middels stor gryte og varm olje over lav varme, tilsett kanelstang, kardemomme, kryddernelliker og laurbærblader/karriblad. La det frese i 25-30 sekunder, før du tilsetter kjøttet, øk varmen til middels, og stek til kjøttet begynner å brunt.
- Tilsett løk, moset ingefær og hvitløk, og la dette frese i 5-6 minutter. Rør jevnlig og tilsett tomatpure, gurkemeie, malt koriander og spisskummen. Dette skal kokes i 3-4 minutter.
- Pisk sammen yoghurt, kikertmel og chilipulver, og ha det i kjøttet. Demp varmen til lav igjen, tilsett kokende vann, legg lokk på kjelen, og la dette koke i 45-40 min til kjøttet er mørt. Rør innimellom, slik at sausen ikke legger seg i bunnen av gryten. Er sausen for tynn, lar du det småkoke en stund uten lokk, til sausen tykner til ønsket konsistens.
- Rør inn frisk mynte og koriander, trekk gryten av varmen, og server retten med ris eller naan brød.
Server denne fyldige indiske lammecurryen med ris og gjerne (hjemmelaget) naanbrød. Vi gikk for den raske løsningen denne gangen, men godt var det allikevel. Vel bekomne!
Pirre
Latest posts by Pirre (see all)
- Indisk mat på norske fat - 5. Mai 2015
- Smakfull indisk lammecurry - 19. Januar 2015
- Hva vet du om falafel og kebab på t-banen? - 20. Oktober 2014
Siste kommentarer