For ikke så lenge sida leste jeg artikkelen om studenten Børge André Roum. Ingenting merkverdig med ham, utenom at han lever kun på mat som andre kaster. Dvs. han finner maten som du og jeg kaster i søpla og spiser seg god og mett på det. En friganer. Hvorfor gjør han det? Ikke fordi han en fattig hjemmeløs narkoman, eller verre, men kun for å protestere mot overflodsamfunnet.
Jeg hadde nok neppe hatt mot eller vilje til å gjøre det Roum gjør, men likevel er det en tankevekker. Hjemme hos oss, en husholdning med to mennesker, er det faktisk mye mat som ender opp i søpla istedet for i magen. Mye av dette skyldes at vi er dårlige til å planlegge med innkjøp av mat, og heller ikke er flinke til å utnytte råvarene som allerede ligger i kjøla. Siden vi er to klarer vi heller ikke alltid å spise opp alt av en type grønnsak, f.eks. en pose med gulrøtter. Vi planlegger å løse dette med, ja faktisk planlegging! Sette av litt tid i helgen til å planlegge kommende uke og gjøre en storhandel en gang i uka, istedet for sporadiske turer innom Kiwi eller Meny.
Det jeg derimot er flink på (jeg er jo ikke bare udugelig) er derimot å ikke kaste mat kun fordi best-før datoen har gått ut. Jeg kjenner mange som slavisk følger «best-før» og «siste forbruksdag» stemplingen og hiver mye spiselig rett i søpla. Mange vet faktisk ikke forskjellen mellom disse to formene for datomerking engang. Så for å ta det først:
Siste forbruksdag: Benyttes f.eks. på kjøtt og melk. Altså matvarer som fort kan bli bedervet, og som skal oppbevares i kjøla.
Best før: Brukes på varer som hermetikk, krydder, nudler osv. Dette er matvarer som ofte kan vare både måneder og år før det er en degradering i kvalitet. Absolutt ikke farlig å spise etter dato, men etter best før-datoen er det ingen garanti for at alle de opprinnelige kvalitetene ved varen er tilstede.
Et godt eksempel som jeg pleier å trekke frem er egg. Egg er faktisk holdbar i opptil et par måneder eller mer enn datomerkingen (!). Klart, venter du i to måneder kan det hende det er en liten bismak, men det er i hvert fall ikke farlig. Det som ihvertfall er sikkert er at du kan spise eggene både en og to uker etter «utgått dato» uten å være redd for å få magesjau eller dø.
Et annet triks vi har brukt hjemme, særlig på kjøttdeig eller kyllingkjøttdeig som holder på å gå ut på dato, er å fryse det ned. Da har du økt «levetiden» på maten din fryktlig lenge, og du slipper å kaste det i søpla. Husk dog at man ikke kan redde maten med nedfrysing dersom den allerede har begynt å bli dårlig…
Det beste tipset som jeg holder meg til er at så lenge det lukter, ser og smaker greit, så er det relativt trygt å fortære det.
Andre gode tips for å redusere unødvendig matkasting er velkomne!